Tarinoita kalahullun miehen elämästä. Reissuraportteja ja luontoelämyksiä, sekä muita juttuja myös kalastuksen ulkopuolelta.
torstai 25. lokakuuta 2012
Paluun valmistelua
tiistai 28. elokuuta 2012
Ahvenvanhuksen elämän päätös
Viime päivinä Vaasan saariston lähialueilta on noussut runsaasti kookkaita ahvenia. 500-grammaiset raitapaidat ovat olleet melko tavallisia ja jopa kilon ylityksetkin ovat olleet paperia Vaasalaisten Harrastekalastajien ahvenjaoston spesialisteille. VHK:n kauden tähän mennessä vaurain possu painoi 1630g. Pituutta borrella oli komeat 48,5cm. Kala sai jatkaa elämäänsä kuvaamisen ja mittausten jälkeen.
Uutisten myötä VHK:n seinällä virisi spekulointi, olisiko tämä ennätys ryhmäläisten keskuudessa. Kalan saaja kuitenkin tiesi viitata minun suuntaan. Totta, olen saanut 20g suuremman. 1650g/47,5cm!
Muistan kaiken kirkkaasti. Reekasimme erästä virtaisaa kapeikkoa elokuun 15. päivänä vuonna 2006. Leppoisa parinkymmenen asteen lämpö, kevyt länsituuli, taivaalla pienehköjä poutapilviä. Juuri sillä hetkellä virtaus kävi heikohkona pohjoinen-etelä-suunnalla, joten liu'uimme kivikkoisen syvänteenreunan lomassa juuri sopivalla nopeudella. Tuttu, nelimetrisestä vedestä lähes pintaan nouseva kivenlohkare lähestyi uhkaavasti. Tiesin kuitenkin että virtaus veisi meidät sen ohitse todella läheltä.
Olimme lähes kohdalla, kun heitin pikkunätin noin viisimetrisen heiton kiven vierelle ja annoin vajota. Alueella on runsaasti levää, joten pysäytin jigin vajotuksen arvioon perustaen, välttääkseni jigin roskaantumisen. Ensimmäinen nosto ja älytön jysähdys. Kevyt vapani nytkähteli painavan tuntuisesti. Saman tien reipas pari-kolmemetrinen syöksy vavan jytkyttäessä samalla. Käänsin kalan takaisin kohti pintaa, siitä suoraan uusi ryntäys veneen alle, sitten se rauhoittui. Kelasin kalan pintaan, vielä ponteva syöksy-yritys, ja sitten nostin kalan jollain tuntemattomalla otteella veneeseen. "Siinä on sulle uittu kahen kilon ahven! No ei ihan! JAAAAAAAAA!!", karjuin säikähtäneen näköiselle kaverilleni, Harrille.
Loppureissua en sitten oikein muistakaan. Olin kuin usvassa. En oikeastaan edes välillä tiennyt mitä olin tekemässä tai mihin olin menossa. Puhetulvan jälkeen katsoin vain kalalaatikossa hämmentyneenä pyörivää ahvenjättiläistä. Se oli viimeisellä matkallaan. Kala olisi satavarmasti ennätykseni, mutta mittausvälineet olivat jääneet mökille. Siispä jouduin valitettavasti päättämään tämän hiukan jo kuluneen, mutta silti hyvävoimaisen ahvenkonkarin päivät, jotta saisin tiedon.
Asia ei tuntunut aluksi helpolta, mutta lopulta mökkirannassa suoritetun mittauksen ja punnituksen jälkeen, sekä nelivitosen saappaan pohjankokoisten fileiden tiristessä pannulla, olo alkoi helpottaa. Mahtava päivä! Tähän asti tietoon tulleista suurahvenista tämä on VHK:n ennätys. Jäämme Harrastekalastajien kanssa jännittämään seuraavaa nokitusta.
maanantai 27. elokuuta 2012
Mielipidettänne kaivataan
torstai 16. elokuuta 2012
Iltapisto Iskmon vesille
Päivä oli ollut viime aikojen keleihin nähden lämmin. Lämpötila kieppui 20 asteen tienoilla ja iltapäiväksi Pohjanmaan alueelle oli luvattu kumpupilviä, joiden myötä myös pientä mahdollisuutta sateelle ja jopa ukkoselle. Tuuli oli suunnaltaan vaihtelevaa ja heikkoa. Matkalla venesatamaan totesimme, että meidän tulisi tarkkailla sään kehittymistä, sillä joutuminen ukkoskuuron armoille vesillä liikkuessa ei ole välttämättä kovin turvallista, etenkin kun veneestä sojottaa eri suuntiin x määrä ukkosenjohdattimia.
Saavuimme rantaan ja nostelimme tavaroitamme ulos autosta. Samassa kuului matalaa, kumeaa jyrinää. Katsoimme toisiamme epäuskoinen virne naamalla, ei voi olla todellista että saamme hätinä puolet kamoista ulos autosta ja saman tien puskee ukkonen kohti. Sovimme seuraavamme tilannetta ja pysyttelevämme ainakin niin kauan mökin lähettyvillä, että saisimme selville mihin suuntaan tuo ukkospilvi olisi matkalla.
Komea ukkospilvi tulossa kohti. |
Upea avauskala. |
Reilu kolmesatanen raitapaita. |
Vihdoin ukkosen uhka näytti väistyvän. Pilvi näytti kuivahtavan ja kiertyvän ohitsemme, eikä jyrinääkään enää kuulunut. Myös tuuli tyyntyi lähes täysin pläkäksi. Läheisellä mökillä oleva Jarkon isä oli pyytänyt että viemme hänelle filekokoista ahventa, joten päätimme käydä rannassa kääntymässä.
Pikavisiitin jälkeen jatkoimme kauemmaksi kohti tuttuja ja normaalisti hyvin kalaa antavia paikkoja. Olimme huolissamme kalojen syöntihalukkuuden suhteen, sillä tyyni keli saa kalat usein aroiksi ja muutenkin tämä muutos saattoi passivoittaa niitä. Saimme pian huomata olleemme oikeassa arviomme suhteen, sillä kalantulo lakkasi lähes tyystin. Löysimme vain yksittäisiä kaloja sieltä täältä kolutessamme normaaleja hyviä paikkojamme. Päätimme kokeilla myös vetouistelua erään jyrkän, vedenalaisen rinteen päällä. Sekään ei oikein toiminut, sillä saimme vain yhden hauen.
Hyvän alun ja sen jälkeisen syönnin hiipumisen myötä totesimme, että voisimme suunnata takaisin aloituspaikkaamme mökin edustalle. Aurinko oli jo hiljalleen lähestymässä horisonttia, joten nyt voisi olla hyvät saumat ahventen pintautumiselle ja syönti-iloittelulle. Päätelmämme osoittautui oikeaksi. Merenpinta kiehui siellä täällä, kun ahventen ajoparvet jahtasivat pinnassa uivia pikkukaloja. Hauet olivat kaikonneet, mutta nostelimme ahvenia tasaiseen tahtiin eri puolilta karikkoa. Kalojen koko vaihteli vaaksan mittaisesta filekalaan. Otimme vajaa kymmenkunta sopivan kokoista raitapaitaa Jarkon isälle.
Ottikarikon vedenpäällinen osa. |
keskiviikko 15. elokuuta 2012
Kurre Cup IV 2012
Oops, ei muuta kuin sahaamaan. |
Lopulta oli startin aika. Veneet kerääntyivät lähtöalueelle ja tunnelma oli odottava, mutta kuitenkin leppoisa. Moottorit säksättivät, joka puolelta kuului rentoa huulen heittoa. Sitten kuului laiturilta kilpailun johtajan huuto ja samassa veneet lähtivät liikkeelle kaasu pohjassa. Oma paattimme ei ollut sieltä nopeimmasta päästä, mutta emme kuitenkaan jääneet mitenkään ratkaisevasti, vaan pääsimme lopulta suunnittelemaamme aloituspaikkaan ennen muita. Monet veneet jatkoivat kohti kilpailualueen ulkoreunaa, meidän taktiikkanamme oli aloittaa läheltä ja tehdä kierros ensin Gerbyn puolella ja sen jälkeen koukkaus laivaväylän yli alueen Sundomin puoleiselle laidalle.
Ensimmäinen paikka tuotti nopeasti tulosta. Eki kelasi arviolta 600-grammaisen pikkuhauen veneeseen helposti ja varmasti. Nopea tainnutus ja kala laatikkoon. Vaikka kyseessä ei ollutkaan mikään jättiläinen, olimme tyytyväisiä ja täynnä intoa. Peli oli avattu! Jatkoimme alueen piiskaamista toiveikkaina, mutta vaisua oli. Lopulta Ekille tärähti vielä toinenkin hauki kiinni, mutta ikävä kyllä kala irtosi pian tärpin jälkeen.
Jatkoimme eteenpäin kohti seuraavaa aluetta. Myös siellä olimme saaneet Ekin kanssa kalakontakteja maanantain tiedustelureissulla. Kokeilimme kaikenlaisella kalustolla erilaisista paikoista, mutta tällä kertaa kuitenkaan kaloista ei ollut tietoakaan. Seuraavat reilu puolitoista tuntia kuluikin vailla tärpin tärppiä, joten nopean alun jälkeen alkoi epätoivo iskeä päälle. Samoihin aikoihin kilpailevassa venekunnassa olevalta Fopalta tuli lyhyt ja ytimekäs tekstiviesti: "Paskaa".
Kilpailuaikaa oli jäljellä n. tunti, kun kurvasimme Sundomin puolelle. Ensimmäinen paikka on aina ollut lähes pomminvarma, joten pienen pieni toivonkipinä oli edelleen ilmoilla. Muutama heitto ja mulle tärppi! Väsyttelin pienen limatuubin rauhallisesti ja nostin sen veneeseen. Pappia perään ja laatikkoon. Reekasimme saman paikan uudelleen ja taas jysähti. Tällä kertaa kala oli jo hieman vauraampi. Väsyttelin hauen huolellisesti ja muutaman syöksyn jälkeen kaappasin sen niskaotteella kyytiin. Komea yksilö, paino arviolta kolmen ja puolen kilon luokkaa.
Aika alkoi käydä vähiin, mutta ehtisimme vielä kokeilla yhtä paikkaa. Ohjasin veneen erääseen lahteen missä tiesin olevan usein paljon pienempiä haukia. Kilpailuaikaa oli jäljellä alle puoli tuntia ja arvioni mukaan olimme n. 20 minuutin matkan päässä maalista, joten kalastusaikaa ei ollut kuin muutama minuutti. Jälleen mulle tärppi ja kala kiinni! Ihan ok, arviolta reilu puolitoistakiloinen vihertorpedo. Kiire oli jo melkoinen, joten vedin kalan veneen viereen nopeasti ja yritin nostaa kalaa, mutta se irtosi juuri kun olin ottamassa siitä otetta. Seurasi vuolasta kiroilua ja eläimellistä huutoa. Ehdimme vielä heittää muutamat pikaiset heitot, mutta kaloja ei enää näkynyt ja olimme pakotettuja aloittamaan paluumatkan.
Lahjoituksemme kissatalolle. |
Lopulta tulokset olivat selvillä. Sijoituksemme kauden viimeisessä osakilpailussa oli kuudes, voittajajoukkueen tuloksen ollessa ihan mukavat 12015g. Kilpailun suurin kala oli 4310g hauki. Lopussa karkuuttamani kala jäi harmittamaan, sillä sen myötä olisimme nousseen yhden pykälän tulosluettelossa ja päässeet jopa palkinnoille. Kun joka kilpailuun kuuluvissa loppuarpajaisissakaan ei onni ollut myötä, lähdimme tällä kertaa tyhjin käsin kotimatkalle.
Palkintopöytä. |
Kalamiehet koolla punnitusalueella. |
maanantai 13. elokuuta 2012
Tiedusteluretkellä
Keli oli todella upea, mikä ei ainakaan tulisi helpottamaan tehtäväämme. Lämmintä ja aurinkoista sekä suunnaltaan vaihtelevaa, heikkoa tuulta. Silti yritimme olla varovaisen toiveikkaita ja pitää itseluottamuksemme korkealla.
Saavuimme ensimmäiselle ottipaikan näköiselle alueelle. Ohjasin veneen sellaiseen kohtaan, että voisimme hitaasti ajelehtien kalastaa koko matalikon tehokkaasti. Piiskasimme aluetta mahdollisimman tarkasti hakien kalojen mahdollisia väijymispaikkoja, kivien, vesikasvustojen ja ruovikoiden reunoja. Parinkymmenen heiton jälkeen Ekille ensimmäinen hauki, arviolta alle kiloinen fillarinpumppu. Mullekin sähäkkä tärppi, mutta kala ei kuitenkaan tarttunut. Paikka ei hirveästi vakuuttanut kisamenestystämme ajatellen, sillä muita kontakteja sieltä ei herunut. Päätimme kuitenkin tulevamme kokeilemaan sen kisapäivänä.
Ei hassumpi keli vetouistelulle. |
Kävimme läpi vielä useita erityyppisiä paikkoja. Matalia lahtia, selkäkarikoita, laajoja matalikoita. Kokeilimme myös vetouistelua muutaman vedenalaisen rinteen reunoja pitkin. Kalat olivat todella tiukassa, sillä saimme antaumuksellisesta yrittämisestä huolimatta vain muutaman pienen hauen ja kymmenkunta ahventa. Lopulta jouduimme toteamaan aikamme loppuvan kesken ja lähdimme kohti kotisatamaa laskevaa aurinkoa ihastellen.
Tiedusteluretkemme tulos oli juurikin niin huono kuin mitä sen pelkäsimme olevan. Jaksoimme kuitenkin ajatella positiivisesti. Ainakin keli oli mitä upein ja ainahan merellä oleminen lepuuttaa hermoja ja ravitsee mieltä. Lisäksi muistelimme vanhaa legendaarista sanontaa: Huono kenraali tietää täydellistä ensi-iltaa. Ehkä juuri tällä kertaa tuo pitäisikin paikkaansa? Mene ja tiedä, se nähdään sitten keskiviikkona.
Laivaväylällä hana pohjassa. |
keskiviikko 8. elokuuta 2012
Haukiparatiisissa
Merenkurkun saaristoa markkinoidaan kalastuksen osalta mm. nimikkeellä haukiparatiisi. Toisinaan tuo ylistyssana tuntuu hieman liioitellulta, mutta onneksi aina välillä sattuu sellaisia kalareissuja kohdalle, mitkä nostavat mielen euforiselle tasolle ja tuo mainittu status pitää kevyesti paikkaansa.
8. elokuuta 2012 oli sellainen päivä.
Työpäiväni madeltua loppuunsa suuntasin Foppaa hakemaan. Mies oli lievästi sanottuna kalankiilto silmissä, mistä kertoivat iltapäivän aikana vastaanottamani lukuisat tuu jo-viestit. Ymmärsin Foppaa hyvin, sillä omat odotukseni olivat vähintäänkin yhtä korkealla kuin hänellä. Kohteenamme olisi harvojen tuntema monimuotoinen ja -syvyinen lahti Köklotissa, missä viime tietojen mukaan pitäisi olla paljon kalaa.
Reitti lahdelle kulkee matalien ja kivikkoisten väliköiden läpi, joten etenemisemme tuntui tuskastuttavan hitaalta. Foppa kipparoi ja minä keulassa kiviä tähyämässä. Lopulta saavuimme pelipaikoille kuuden maissa, juuri sopivasti iltasyönnin alla. Vene ankkuriin ja Meppsiä veteen!
Ensimmäinen ankkuripaikka haukiparatiisissa. |
Ensimmäisestä ankkuripaikasta nousi lopulta parisenkymmentä haukea nopeaan tahtiin. Kaikki kalat olivat todella hyväkuntoisia ja voimakkaita sekä suurimmilta osin melko kookkaita. Saimme useita yli kolmekiloisia ja muutaman neljän-viiden kilon mamman. Lisäksi Foppa karkuutti yhden vähän reilumman, onneksi ei kuitenkaan ollut mikään todellinen jättiläinen.
Foppa ja 750g borre. |
Lopulta aurinko alkoi painua horisontin taakse ja kalat passivoituivat, joten oli aika summata reissun tulos. Saldona oli 50+ haukea ja toistakymmentä ahventa sekä kalojen nostelusta kipeytyneet käsivarret. Haukien keskipaino oli lopulta n. 2,5kg, eli Köklotin salapaikka näytti meille parhaat puolensa. Kaksi kalaa Siek M-jerkillä, kaksi Laxman-lipalla ja loput kauden ylivoimaisella ykkösottipelillä, Mepps 7-lipalla. Ei hassummin neljään tuntiin!
Aloitimme paluumatkan hitaasti lipuen ja kiviä väistellen. Syyskesän saaristo oli hiirenhiljaa ja taivaanranta hehkui oranssin ja violetin sävyissä heijastuen kevyesti liplattavaan veteen. Mielessä pyöri jo seuraava retki tuolle upealle ja kirkasvetiselle lahdelle. Tuo salaisessa sijainnissa oleva lahdenpohjukka Köklotissa on epäilemättä todellinen haukiparatiisi. Kiitokset jälleen Fopalle kipparoinnista, ensi kerralla otetaan sitten se metrikerholainen!
Hypnoottinen iltataivas. |
sunnuntai 5. elokuuta 2012
Värlaxin matalikoilla
Henkilökohtaiset kalareissuni olivat menneet viime aikoina melko heikosti, joten olin enemmän kuin innostunut kun Foppa kysyi haluaisinko lähteä hänen mukaansa Värlaxin salalahdille, enkä epäröinyt vastata myöntävästi.
Sää oli ollut koko viikonlopun todella karmea. Perjantaina alkanut jatkuva sade päättyi vasta sunnuntaiaamuna, joten odotukset olivat korkealla ja mieleni kilpaili kirkkaudesta pilvien välistä pilkahtelevan auringon kanssa.
Visiitti salapaikoille alkoi kuitenkin vaisusti. Kalat tuntuivat olevan jälleen kateissa ja aloin jo oikeasti epäillä olevani kirottu, kun mistään ei tullut juuri mitään. Kolusimme muutaman todella potentiaalisen ja vaikeapääsyisen lahden, mutta kalantulo oli heikkoa. Muutama pikkuhauki ja pari ihan kivaa vajaa puolikiloista ahventa sentään kävi veneessä kääntymässä.
Lopulta oli peliliikkeen aika: Päätimme siirtyä laajan ja matalan kivikkoalueen perimmäiseen nurkkaan alle puolen metrin veteen kokeilemaan. Yllätys oli melkoinen kun ensimmäinen heitto tuotti kontaktin ja saman tien seuraavalla Foppa veti ylös nätin reilun kolmosen kalan. Eipä mennyt mullakaan kauaa ensimmäiseen jeddaan. Heti perään jälleen Fopalle hauki, sitten taas mulle.
Kalat olivat matalassa, kivien kupeessa väijymässä. |
Laajan matalikon perukan joka sopukan koluaminen tuotti lopulta kolmattakymmentä haukea ja toistakymmentä ahventa sivutuotteena. Suurin raitapaita oli tasan 500g ja useita yli nelisatasiakin tuli. Ylivoimaisena ottipelinä toimi Mepps 7-lippa.
Sunnuntaisesta visiitistä Värlaxin salalahdille muodostui lopulta hieno reissu ja tulipahan todettua että kalat olivat yllättäen todella matalassa. Kiitokset Fopalle kipparoinnista, odottelen jo seuraavaa reissuamme innolla!